Tájékoztató a 2015. évi Egységes Kérelem benyújtásáról

Nyomtatás
Készült: 2015. május 15. péntek
 
 
nak.png
 
Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága
4032 Debrecen, Tessedik Sámuel u. 1., Tel.: 52/503-310, 52/485-749; Fax: 52/485-689
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; www.nak.hu
 
 
Tájékoztató a 2015. évi Egységes Kérelem benyújtásáról
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai április eleje óta a gazdálkodók igényeihez igazított ügyfélfogadási időben várják az ügyfeleket az egységes kérelem (EK) gördülékeny benyújtása érdekében.
 
Magyarország - figyelembe véve a termelők érdekeit és az egységes kérelmek feltöltésében közreműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak a visszajelzéseit - akként döntött, hogy élni kíván az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő meghosszabbításával. 
 
Mindezek alapján a 2015. évi egységes kérelmek beadására előírt határidők az alábbiak szerint módosulnak: 
• a 2015. évi egységes kérelem benyújtására május 15-e helyett 2015. május 22-ig;
• szankciómentes módosításra május 31-e helyett június 15-ig; 
• a támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentését eredményező benyújtásra, módosításra június 9-e helyett június 16-ig van lehetőség. 
 
A kérelem csak akkor nyújtható be, ha az igényelt támogatható terület összege meghaladja az 1 hektárt, ezen belül a minimális táblaméret 0,25 hektár lehet.
A területalapú támogatást a terület jogszerű földhasználója igényelheti. Egységes kérelem benyújtására (módosítására) vonatkozó határidők módosításával automatikusan módosul a jogszerű földhasználat igazolásának határideje is 2015. június 16-ra. A jogszerű földhasználatra vonatkozó igazolást nem kell az egységes kérelemhez csatolni, de a földhasználat jogszerűségét igazoló dokumentumokat – helyszíni ellenőrzés esetén - be kell tudni mutatni az MVH ellenőreinek. 
 
Állatalapú támogatások esetén az ENAR-ban bejegyzett állatok tartója jogosult a kérelem benyújtására. Az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő módosításával párhuzamosan 2015. május 22-re módosulnak az egységes kérelem felületen igényelhető egyes állatalapú támogatási kérelmek benyújtási határideje is, így 
- az átmeneti nemzeti támogatások szerinti anyatehén- és anyajuhtartás támogatás, 
- a termeléshez kötött támogatások közül az anyatehén- és anyajuhtartás, a hízottbika tartás és a tejhasznú tehéntartás támogatás  igénylésének végső határideje is. 
 
Fontos, hogy a 2015. évi egységes kérelem szerinti közvetlen támogatási jogcímeket kiváltó, általány jellegű, mezőgazdasági kistermelő támogatás igénylésének legvégső határideje változatlan marad, azaz azt 2015. augusztus 15-ig igényelhetik a termelők, feltéve, hogy május 22-ig egységes kérelmet nyújtanak be. 
 
Az új EK jelentős változásokat hozott a gazdálkodóknak sok új feltételnek kell megfelelni és új támogatási jogcímeken is igényelhetnek támogatást.
Fontos új elem a zöldítés: 10-30 hektár szántóterület esetén legalább 2 növény, 30 hektár szántó fölött legalább 3 növény termesztése szükséges, illetve 15 hektárt meghaladó szántóterületen legalább 5 % ökológiai célterületet kell kijelölni (EFA).
Az állattartóknak újdonság, hogy a támogatási kérelem az egységes kérelemben nyújtható be, ezzel a papír alapú támogatásigénylés megszűnt.
Szintén új elem, hogy a 2008. után a mezőgazdasági területek erdősítése jogcímben támogatási jogosultságot nyert ügyfelek, a már megvalósított erdőtelepítéssel érintett területekre 2015-től a jövedelempótló támogatás mellett egységes területalapú támogatást (SAPS) is igényelhetnek az egységes kérelem keretében.
 
Az alábbi dokumentumok szükségesek az egységes kérelem benyújtásához
 
MVH által 2009.évben vagy azt követően kiadott jelszó.
 
Anyajuhtartás támogatás igénylése esetén az instruktori igazolás, szarvasmarhára vonatkozó jogcímek esetén a hatósági állatorvos vagy a járási főállatorvos által kitöltött K0795 nyomtatvány másolata, mely igazolja, hogy a tenyészetben lévő állomány gümőkór-, brucellózis- és leukózismentes.
Tejhasznú tehén támogatást kistermelők is igényelhetnek, ebben az esetben a hatósági állatorvos vagy a járási főállatorvos által kiállított kistermelői igazolást kell csatolni.
 
Termeléshez kötött zöldségnövény, ipari zöldségnövény, szemes vagy szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása esetében szükséges a termelő nevére kiállított számla. Egyszerűbb lett a minősített vetőmag igazolása. ennek keretében: 
- nem szükséges a vetőmagcímke csatolása ha a termelő nevére kiállított számla tartalmazza a fémzárszámra vonatkozó adatokat, 
- kibővítésre került a csatolható dokumentumok köre a szállítólevéllel és a minőségi bizonyítvánnyal is. 
–termeltetővel vagy termelői csoporttal kötött szerződés és termeltető vagy termelői csoport által kiállított dokumentum (minimális tartalma: a termelő részére átadott szaporítóanyag mennyisége, a szaporítóanyag származásának megjelölése) másolata; 
– szaporítóanyag saját előállítása esetén a szaporítóanyag minősítő bizonyítvány másolata (kivéve spárga, torma, mezei borsó termesztés).
Az egységes kérelemre vonatkozó határidők meghosszabbításával a minősített vetőmag használatát igazoló dokumentumok (számla, szállítólevél, minőségi bizonyítvány stb.) csatolására 2015. június 15-éig lesz lehetőség, mely a már benyújtott egységes kérelem szankciómentes módosításának fog minősülni. 
Fontos azonban kiemelni, hogy aki termeléshez kötött támogatást kíván igénybe venni, de még nem érkezett meg vagy várhatóan 2015. május 22-éig nem fog megérkezni a minősített vetőmag, akkor is adja be az egységes kérelmet 2015. május 22-éig, hiszen csak benyújtott kérelem módosítására van lehetőség 2015. június 15-éig.
 
Debrecen, 2015. május 14.
 
Tisztelettel: 
 
Kissné Gyarmati Ágnes
 megyei igazgató

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-04-19 van. PointLink.