Balmazújváros közvetlen közelében és vonzáskörzetében számtalan horgászati lehetőség kínálkozik. Ezek egy része bárki számára elérhető, aki ide látogat, más része viszont olyan horgászvíz, amely "nehezen adja ki magát", azaz elkél egy tapasztalt, helyismerettel rendelkező horgász útbaigazítása mind időszakok, mind technikák és trükkök tekintetében. Ha csak a város néhány kilométeres külterületén található vizeket vesszük, akkor is igaz, hogy a pontos információkkal rendelkező horgász a legritkább esetben tér haza zsákmány nélkül. De a helyismerettel nem rendelkező vendég,  ha némi időt és fáradságot szán rá, 10-40 km-es körzetben bizonyosan talál szép eredménnyel kecsegtető horgászati lehetőséget. Ezek közül említünk meg itt néhányat.

Sziki-tó

Bővebben...A Keleti-főcsatorna partján található, gazdag halállománnyal rendelkező, népszerű mesterséges tó, melyet a Sellő Horgászegyesület üzemeltet. 1991-ben létesült a Hortobágyi Nemzeti Park szélén. Vízterülete 7 ha, a Keleti-főcsatornából frissül. Partja természetes, náddal szegélyezett, víztükrét nádfoltok tagolják.  Átlagos vízmélysége 2 m, amely fél métertől egészen három méterig terjed. A közelben sok védett madárfaj fészkel vagy vonul át. Horgászata az országos horgászrend szerint történik.

Bővebben...

Kékvizű

Bővebben...A Keleti-főcsatorna Debrecen felé eső szakaszán, a hídtól nem messze található ez az intenzív horgászvíz, amely vizét a főcsatornából nyeri és hosszan elnyúlik keleti irányban. Szép, csendes környezet, gazdag halállomány jellemzi. Közelében kellemes pihenőpark helyezkedik el főzési lehetőséggel és játszótérrel a gyerekek számára. Vízmélysége kb. 2 méter, szélessége 10-15 méter.

Bővebben...

Keleti-főcsatorna

Bővebben...A jellemzően 3 m-es vízmélységű, 25-30 m széles folyóvíz a keleti régió egyik legismertebb, leglátogatottabb horgászvize. Tiszalöknél "ered" és mintegy 110 km-t megtéve Bakonszegnél ömlik a Berettyóba. Teljes hosszában harmatkásás, gyékényes , sásos vagy nádas növénytársulás szegélyezi, gyakori a gyökerező- és lebegő hínár. 1956-ban adták át, mint öntöző főcsatornát, akkor még hajózták is. Vízi járművel legfeljebb 13 km/h sebességgel közlekedhetünk rajta. Ma szinte végig erdősáv szegélyezi. Medre agyagos. Bakonszegnél, Balmazújvárosnál és Tiszavasvárinál zsilippel szabályozzák a vízszintet. Több város közelében üdülőövezet létesült a partjai mentén. Minden évben több kapitális hal kerül ki ebből a lassú folyású csatornából.

Bővebben...

Kadarcs-Karácsonyfoki csatorna

Bővebben...Balmazújváros közelében az egyik legkedveltebb horgászvíz. Aki szereti a folyóvízi horgászatot, az valamennyi évszakban eredményesen próbálkozhat a Kadarcs-Karácsonyfoki csatornán. Évekkel korábban még sokan a legjobb víznek tartották, de ma is az élvonalba tartozik. Horgászati szempontból nem szerencsés, hogy - mivel vizét a Virágoskúti halastavakból nyeri - szintje gyakran ingadozik. Beállt vízszint mellett nagyon szép és nagy halak is foghatók. Aki csak kárászozni és törpeharcsázni szeretne, az is megtalálja a számítását. A keskeny meder húzós vízzel párosul, s mivel közvetlen összeköttetésben van a Hortobágy folyóval, gyakran felúsznak kapitális halak is. A csatorna több szakasza ma már le van zárva a horgászat elől, mert a Hortobágyi Nemzeti Park területét érinti.

Bővebben...

Kossuth öntözőcsatorna

Bővebben...Csekély vízmélységű, látszólag jelentéktelen csatorna, amely azonban kedvelt csalihalfogó hely, illetve sokan szívesen keszegeznek vagy kárászoznak itt. A Debrecen felé eső részen csak a képen látható rövid szakasz horgászható, a kövesút tútoldala már természetvédelmi oltalom alá esik. Más részein, míg eléri a Kadarcs-Karácsonyfoki csatornát (Boros-gát), sűrű sással, náddal és gyékénnyel benőtt szakaszok jellemzik, ezeken is szívesen kárászoznak a helyismerettel rendelkezők. Szép a természeti környezete is. Az év egyes időszakaiban kiválóan fogható a csuka.

Bővebben...

Nyugati-főcsatorna

Bővebben...A Nyugati-főcsatorna teljes hossza 70 km, tipikus alföldi öntözőcsatorna, egyenes kialakítással, amelyet 1965-ben adtak át. Szélessége 10-25 m között változik, jellemzően a más-más technikával kialakított meder függvényében. Szegélynövényzete a mederalakulatot tükrözi, hasonlóan a Keleti-főcsatornához, itt is váltakozva találkozhatunk náddal, sással, gyékénnyel, úszó- és lebegőhínárokkal. A növényzet a csatorna egyes szakaszain csak foltokban található meg. Mind a Keleti-, mind a Nyugati-főcsatornában a halfajok száma igen magas (összesen 42), mely főleg a Tisza közelségének és a vízminőségnek köszönhető.
 

Bővebben...

Hortobágy folyó

Bővebben...Bár legnagyobb része ma már természetvédelmi területre esik, ezért nem horgászható, ertékét növeli, hogy nagyrészt természetes folyóvizünk. Az egykori Hortobágy a Polgár melletti Vörös-mocsárból indult útjára, és vizét az Ágotai pusztáknál (Püspökladány, Karcag) a Nagy-Sárrét mocsárvilága nyelte el. Jelenleg onnan a Hármas-Körösig (Mezőtúr) főleg ásott mederben halad, illetve egy szakaszon a Berettyó régi medrében.Többnyire nád és gyékény szegélyezi, sok helyen sűrű hínárnövényzet borítja. Halfajokban gazdag víz.

Bővebben...

Kadarcsi-tó

Bővebben...Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló irányában megközelíthető horgászparadicsom. A 33-as főutat elérve Hortobágy felé haladva néhány kilométer után megérkezünk a híres Kadarcsi csárdához. Közvetlenül mellette terül el hosszú csíkban a náddal gazdagon szegélyezett tó, melynek területét a nap 24 órájában őrzik, s gépkocsival is sármentesen körbejárható.

Bővebben...

Brassó-zugi horgásztó

Bővebben...2,5 ha-os vízterületű, a hajdúböszörményi Brassó-zugi Horgász Egyesület kezelésében álló mesterséges tó, amely vizét a Keleti-főcsatornából nyeri. A 35-ös főút Balmazújvárosi szakaszán helyezkedik el Kispród szomszédságában. Átlagmélysége 1,5-2 méter. Akadómentes. Szép természeti környezetben található, s nagyon közel van a Keleti-főcsatorna.

Bővebben...

Kemencés-tó

Bővebben...2010 nyarán nyitott Balmazújváros határában az a 4 hektárnyi területű horgásztó, amely a Daru-trió Kft. kezelésében áll. A Balmazújvárost Hajdúböszörménnyel összekötő út Virágoskúti halastavak (Nagylapos) felé vezető leágazásán haladva néhány kilométer után érjük el. Jelenleg az utolsó szakasz még kővel töltött földút, ezért esős időben némi sárra is számítani lehet. A tó 2010. novemberében egy hektáros ragadozós vízzel bővült.

Bővebben...

Látóképi-tó

Bővebben...A Hajdú-Bihar Megyei Horgászszervezetek Szövetsége kezelésében álló, halbőségéről, termetes fekete sügéreiről is elhíresült víztározó. 1981-ben készült el egy belvízelvezető csatorna korábbi medrére épülve. Vízterülete 60 ha. Vízállása állandóan magas, a telepítések rendszeresek. Debrecen felől közelítve a Látóképi csárdától a 33-as főúton haladva, kb. 2,5 km-re található.  Földúton körbejárható, a horgászhelyeket is így közelíthetjük meg. Napkeltétől napnyugtáig horgászható. Átlagmélysége 4 m körüli. A fekete sügér telepítésnek köszönhetően törpeharcsa állománya megcsappant.

Bővebben...

Fancsikai-tavak

Bővebben...Debrecent elhagyva, kelet felé tartva, az Erdőspuszták pazar fáinak árnyai között az ún. Panoráma úton közelíthetjük meg az I. és II. víztározót, melyek a tilalmi időszak kivételével egész évben kedvelt horgászcélpontok - nem csak a helybéliek számára. Pontyra és harcsára nincs tilalmi idő. A csónakos horgászat nem engedélyezett, de a parton számtalan kiváló horgászhely kínálkozik. Az egyes tó területe 90 hektár, a kettesé 25 ha. A csendre, nyugalomra vágyó horgászok méltán kedvelik ezt a különleges vizet.

Bővebben...

K-IV. öntöző csatorna

Bővebben...A Keleti-főcsatorna táplálja ezt a hínárral erősen benőtt, náddal, sással szegélyezett csatornát. Vannak persze tiszta vízfelületei is, így a 10-15 m széles, egy-másfél méter mély víz kellemes meglepetésekkel szolgálhat a horgásznak, aki kedveli a kisebb vizeket. Sporthorgászok szívesen töltik idejüket ezen a csatornán.

Bővebben...

Élő Tisza

Bővebben...Az 597 km-es magyarországi szakasszal rendelkező, kilométerenként kb. 6 cm-t eső "Szőke Tisza" sokak szerint az ország leggazdagabb horgászvize. Kétségtelenül tisztább és rejtélyesebb a legtöbb hazai folyónál. Az 1846-ban elkezdett folyamszabályozás következtében ma nem csak kiszélesedett ártéri erdők kísérik, de sok holtág is megjelent. A horgásznak bárhol jó esélye van gazdag fogásra, kapitális zsákmányra, azonban néhány dolgot célszerű szem előtt tartani. Így például figyelni kell a vízállásra, a víz zavarosságára. Ettől függően más-más halfajra számíthatunk és a módszert is helyesen kell megválasztani. A part elérése sem mindenhol egyszerű a dús növényzet, az ártér miatt. Néhány szúnyoggal is találkozhatunk. Fontos, hogy mély, kimosott, külső kanyart választunk, vagy sekély, homokpados belsőt. Alapvető az időszak is, gondoljunk csak a tiszavirágzásra. Kereshetünk kövezett partszakaszt vagy befolyót, de találunk több erőművet is, amelyek környéke közismerten kedvelt halak és horgászok által egyaránt. Végül ne feledjük, hogy a Tisza valóban szeszélyes, könnyelműség esetén pedig veszélyes lehet! De kivételes.

Bővebben...

Tisza-tó

Bővebben...Horgászok, természetbarátok, de szinte minden kikapcsolódásra vágyó ember számára vonzó célpont lehet a közeli Tisza-tó.

Közismertsége, széles programkínálata és legendás fajgazdagsága miatt nem merülünk részletekbe, helyette alább közlünk néhány hivatkozást, amelyek a Tisza-tóra mutatnak.

Tiszai holtágak Tiszacsegénél

Ilyen természetes víz pl. a Miskafoki-holtág, amely a Hortobágyi Nemzeti Park területén található, tehát természetvédelmi terület. Ettől függetlenül az általános horgászati rendet betartva lehetőség van a horgászatára. Jellemzően akadós, változatos mederre kell számítani.

Bővebben...

Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal - 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egységes orvosi ügyelet:52/311-104 _____________________________ Mentőszolgálat hívószáma: 104 _____________________________ Gyógyszertári állandó ügyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-09-27 van. PointLink.