Soós Imre (1930 - 1957)

BŇĎvebben...1954-ben Jászai -díjjal tüntették ki.

A balmazújvárosi szegényparaszti család nyolc gyermeke közül az egyik Soós Imre. Nagyszülei egyike analfabéta, ŇĎ maga is néhány elemivel dicsekedhetett. A család földmŇĪvelésbŇĎl él idŇĎtlen idŇĎk óta, a legkisebb tagjától a legidŇĎsebbig bezárólag. DologidŇĎben tanulásra és iskolába járásra, meg hasonló haszontalanságokra nincs idŇĎ, csak a természet szabta munka van, ami akkor épp arra a gyermekre jut a családban. Majd ŇĎszön és télen és rossz idŇĎben lehet "egyéb huncutságokkal" is foglalkozni. "Mennyi kedvességgel mesélt nagyanyjáról, aki nem tudta biztosan, ki az idŇĎsebb: Imre anyja, vagy nagynénje, mert a korkülönbség kicsi volt, így az idŇĎk folyamán összecserélte ŇĎket. Meg egyáltalán ki anyakönyvezte ötven-hatvan évvel azelŇĎtt egy zsellér isten tudja hányadik gyerekét?" Ezt a paraszti világot hagyja maga mögött, amikor egy utazó színész-statisztaválogató stábnál szerencsét próbál. Jelentkezése inkább csak amolyan próbálkozás. Szöveget mondatnak vele, és szakemberek rögtön felismerik a benne rejlŇĎ tehetséget. Szárnyat kap vándorló kedve, és a válogató-bizottság biztatásának hatására jelentkezik Budapesten a fŇĎiskolára, ahová elsŇĎre felveszik az épphogy 18. életévét betöltött ifjút.

BŇĎvebben...

Veres Péter (1897 - 1970)

BŇĎvebben...(1897. január 6.-1970. április 16.)

Életének fŇĎbb állomásai:
Az író-politikus Balmazújvároson született és nevelkedett szegényparaszti házban, a "Gyepsoron". Gyermek- és ifjúkori élményei meghatározóak voltak késŇĎbbi munkásságára. 1919-ben nŇĎsült, Nádasdi Juliannát vette feleségül. 1920-ban született meg elsŇĎ gyermekük Péter. 1922-ben Julianna lánya látta meg a napvilágot. István 1924-ben született. A negyedik gyermek Margit 1925-ben érkezett meg. Ötödik, s egyben utolsó gyermekük Sándor 1928-ban született. Veres Péter a szegénység miatt, valamint elvbŇĎl sem akarta gyerekeit taníttatni. Az volt az elképzelése, hogy fiai és lányai parasztok lesznek és viszik tovább a parasztság évszázados hagyományait.

BŇĎvebben...

Id. Varga Antal (1885 - 1944)

1885-ben született Balmazújvároson. Elemi iskoláit Újvároson, a gimnázium négy alsó osztályát Hajdúnánáson végezte. A debreceni Református Kollégium TanítóképzŇĎjében szerzett tanítói oklevelet. 1904-tŇĎl 1943-ig a balmazújvárosi magyar református, majd a községi iskolává szervezett elemi mŇĪködött mint tanító, késŇĎbb igazgató. Veres Pétert is tanította. Érdekelte a község múltja s gyŇĪjtötte a régi tárgyakat, irományokat. EzekbŇĎl létesítette a község múzeumát, melynek 1944-ig volt a vezetŇĎje. Rengeteget tanult, különösen a régészet, az oklevéltan és a történelem érdekelte. Felderítette a Balmazújváros határában elŇĎforduló újkŇĎkori telepeket és Árpád-kori leleteket. Rendezte Újváros levéltári anyagát, mely Mátyás koráig vezethetŇĎ vissza.

BŇĎvebben...

Lengyel Menyhért (1880 - 1974)

BŇĎvebben...1880. január 12-én, Lebovics Menyhért néven született a Hajdú vármegyei Balmazújváros egyik tanyáján, Híresháton.
Balmazújvárosi volt, mint a nála tizenhét évvel fiatalabb pályatársa, Veres Péter. Mindketten a tanyavilágból vitték magukkal a szegény emberek világának ismeretét. „Életem könyve” címŇĪ önéletrajzi írásában is szeretettel idézi a szalmafödeles házacskákat, a földes szobát, a búbos kemencét, a béres gyerekeket, akikkel együtt játszott. Négy éven keresztül éltek Híresháton, az alföldi pusztán, ahol apja gazdatiszt volt. A balmazújvárosi tanyáról Sajóhídvégre került a család. Lengyel Menyhért 1890-tŇĎl Miskolcon tanult, itt végezte el a felsŇĎkereskedelmi iskolát.
Az érettségi vizsga után Budapestre költözött és újságírással foglalkozott. Itt is kitŇĪnt falusi ízekkel tŇĪzdelt stílusa. Ráébredt, hogy még nem eléggé mŇĪvelt, sokkal többet kell tanulnia az életrŇĎl és az irodalomról is. Ezért sokat olvasott és színházba járt.

BŇĎvebben...

Gróf Semsey Andor (1833 - 1923)

BŇĎvebben...Mec√©n√°sok mec√©n√°sa: Semsey Andor

A kiegyez√©st k√∂vetŇĎ idŇĎszak √©s a XX. sz√°zad elsŇĎ negyed√©nek legnagyobb mec√©n√°sa egy, a politikai √©s a t√°rsadalmi √©letben jelent√©ktelennek tŇĪnŇĎ, szinte senki √°ltal nem ismert szem√©ly, Semsey Andor volt. A leggyakrabban n√©vtelen√ľl marad√≥ adom√°nyoz√≥ j√≥volt√°b√≥l fejlŇĎd√∂tt a fŇĎv√°rosi √°llatkert, √©p√ľlt fel benne a mad√°rh√°z, √≠rtak ki a tudom√°nyos int√©zetek p√°lyad√≠jakat, fizettek kutat√≥- √©s gyŇĪjtŇĎutakat, fejlesztettek k√∂nyvt√°rakat √©s kutat√≥laborat√≥riumokat. Az ŇĎ t√°mogat√°s√°val zajlottak a f√∂ldm√°gness√©g-m√©r√©si, torzi√≥singa-k√≠s√©rletek √©s a Nemzeti M√ļzeum term√©szettudom√°nyi gyŇĪjtem√©nye is rendk√≠v√ľli m√≥don gyarapodott Semsey Andor j√≥volt√°b√≥l.

BŇĎvebben...

Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal - 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egys√©ges orvosi √ľgyelet:52/311-104 _____________________________ MentŇĎszolg√°lat h√≠v√≥sz√°ma: 104 _____________________________ Gy√≥gyszert√°ri √°lland√≥ √ľgyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-15 van. PointLink.