Az erdei fülesbagoly téli gyülekezőhelyei Balmazújvároson

Bővebben...Az ősz beköszöntével minden évben erdei fülesbaglyok százai húzódnak Balmazújváros központjába. Főként örökzöldeket és termetesebb fákat választanak nappalozó helyként. A Posta közben és a Batthyány utcán gyakran találkozhatunk ezekkel a mérhetetlenül hasznos éjjeli ragadozóinkkal. Egyes években réti fülesbaglyok is behúzódnak városunkba és segítenek az erdei fülesbaglyoknak megtisztítani a környékünket a káros rágcsálók tízezreitől. A BaKCso Egyesület minden évben figyelemmel követi a baglyokat és gondoskodik védelmükről. A helyi középiskola Tankonyhájának kertje védetté lett nyilvánítva és számos fészkelőládát helyeztünk ki a városban és környékén, hogy itt tartsuk ezeket a hasznos madarakat. Szerencsére szinte 100%-os költési sikeresség figyelhető meg évek óta a műfészkekben.

Támogassa egyesületünket az erdei fülesbaglyok védelme érdekében!
Számlaszám: 59900067-10016958                 Adószám: 18599621-1-09

Bővebben...

Védett fák, fasorok Balmazújvároson

Bővebben...Balmazújvároson 2009-ben számos fa és fasor kapott helyi védettséget. A Kossuth téren a város legszebb természeti látványossága a lombkoronájukban összenőtt nyugati ostorfák, telente fontos gyülekezőhelyet nyújt a hozzánk északról érkező fenyőrigóknak, csonttollúaknak. Említést érdemel még a Debreceni út képét meghatározó japán akác fasor illetve a gyertyán fasor a Művelődési Háznál igazán egyedülálló látvány az Alföldön.

A védett fák közül kiemelkedő a református templom kertjében lévő kétszáz év körüli kocsányos tölgy, a régi iskolakapunál lévő japán akác, a Kastélykertben lévő magas kőrisek és a Kossuth téri parkban a vadgesztenyék.

Bővebben...

A Nagyháti Kastélypark

Bővebben...A Nagyháti Kastélyparkot 1975-ben nyilvánították helyi jelentőségű védett természetvédelmi területté. A 4,2 ha-os területen Balmazújváros Város Jegyzője látja el a természetvédelmi hatósági jogkört. A kastélyparkot a balmazújvárosi Semsey család vadászkastélya köré telepítették az 1800-as évek közepétől. Az arborétum jellegű parkban magas kőrisek, mezei- és korai juharok az állományalkotó fafajok, de ezek mellett több örökzöld is képviselteti magát. Kiemelkedő értéket képviselnek a kocsányos tölgy és platán faóriások, egy égbenyúló tulipánfa, négy narancseper, egy gigantikus méretű vadkörtefa, vörös tölgy és mezei szilek. Az aljnövényzetet sűrűn átszőtt borostyánszőnyeg borítja. A ritkásabb helyeken számos salamonpecsét, többféle zanót, magyal és tiszafák találhatóak. Egyesületünk több tagjának kutatási területe a park élővilágára irányul. Nagyháton évek óta szociális otthon működik, így a park csak engedéllyel látogatható!

Bővebben...

Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal - 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egységes orvosi ügyelet:52/311-104 _____________________________ Mentőszolgálat hívószáma: 104 _____________________________ Gyógyszertári állandó ügyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-08 van. PointLink.