V√©dekezzen idŇĎben a v√≠z√≥ra √©s a belsŇĎ h√°l√≥zat elfagy√°sa ellen

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2018. febru√°r 23. p√©ntek
 
A közelgŇĎ, tartós rendkívüli hideg idŇĎjárás miatt a térség vízi közmŇĪ-szolgáltatójaként a TRV Zrt. újra felhívja felhasználói figyelmét arra, hogy a vízmérŇĎk, a csövek és egyéb szerelvények elfagyása bosszúságot és elŇĎre nem várt jelentŇĎs költségeket okozhatnak felhasználói számára. Mindezek azonban kellŇĎ odafigyeléssel megelŇĎzhetŇĎek!
 
 
Felhasználói teendŇĎk mérŇĎelfagyás esetén
 
 
- VízmérŇĎ-elfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítse a TRV Zrt. munkatársait az ingyenesen hívható mŇĪszaki hibabejelentŇĎ telefonszámon: +36 80/205-157!
 
- EllenŇĎrizze, hogy a vízmérŇĎ elŇĎtti elzáró csap nyitva van-e. Amennyiben igen, próbálja elzárni, a további vízelfolyás megelŇĎzése érdekében.
 
 
A VízmérŇĎk rendszeres ellenŇĎrzése és a vízórán belüli hálózat karbantartása, a hazai törvények alapján a Felhasználó feladata. A vízóra, illetve a belsŇĎ rendszer elfagyása, hibái miatt fellépŇĎ vízóracsere és vízelfolyás költsége a Felhasználót terheli!
 
Hogyan védekezzen a vízi közmŇĪvek elfagyása ellen?
 
 
1) Legfontosabb teendŇĎ az elfagyás megelŇĎzése érdekében lakott épületekben:
 
- Pótolja az esetlegesen sérült vagy hiányzó vízóra akna fedŇĎlapját
 
- Szigetelje megfelelŇĎen az vízmérŇĎakna oldalát, födémszerkezetét és a fedŇĎlapját.
 
- Gondoskodjon az akna környékének feltöltésérŇĎl, a levegŇĎáramlás megakadályozásáról
 
- Rendszeresen ellenŇĎrizze – különösen fagyos idŇĎszakban- a vízóra és az akna állapotát
 
 
2) Teljes körŇĪ víztelenítés nem lakott épületekben:
 
- A télen nem lakott épületek, üdülŇĎk vízvédelme érdekében zárja el a vízóra elŇĎtti elzáró szelepet is. A vízóra után lévŇĎ leürítŇĎ szelepet - ha van beépítve- fordítsa megfelelŇĎ állásba, hogy a rendszerbŇĎl lefolyjon a benne lévŇĎ víz.
 
- Zárja el a kerti csapok téli fagyelzáróját teljes ütközésig és nyissa ki a kerti csap csaptelepét. Ezzel a fagyelzáró ürítŇĎjén a kerti csap függŇĎleges ágából leürül a benne lévŇĎ víz. Ez a leürülés egy halkan hallható szivárgási zajjal jár, ami a kerti csaphoz hajolva könnyen hallható. A leürülés 1-2 percet vesz igénybe, ezután a szivárgási zaj meg kell, hogy szŇĪnjön.
Kérjük, ezt ellenŇĎrizze le, mert ellenkezŇĎ esetben a fagycsap folyamatos ürítŇĎ állásban maradhat, ami további vízelfolyást eredményezhet.
 
- Víztelenítse az épületen belül található berendezéseket (engedje ki a vizet a bojlerbŇĎl, WC tartályból, esetleges egyéb berendezésekbŇĎl)
 
- Télen rendszeresen, nagy fagyok esetén különösen, ellenŇĎrizze a használaton kívüli ingatlanokat, ezzel megelŇĎzve az ivóvíz elfolyását, valamint az épület és berendezések esetleges elfagyását
 
 
A vizes szakemberek tapasztalata, hogy a csŇĎtörések száma a téli idŇĎszakban 10-15%-kal magasabb, mint nyáron. Ne feledje, a fagykár okozta káros vízelfolyás megelŇĎzése a Felhasználó és a Szolgáltató közös érdeke!
Mellékletek:
Download this file (v√≠z√≥raelfagy√°s 2018.02.22.pdf)v√≠z√≥raelfagy√°s 2018.02.22.pdf[ ]304 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-04-24 van. PointLink.