TISZTELT L√ďTART√ďK!

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2018. november 27. kedd

Ezúton is felhívom figyelmüket, hogy a 41/1997 (V.28.) FVM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 195. § értelmében 3 évente kötelezŇĎ elvégezni minden 6 hónaposnál idŇĎsebb ló fertŇĎzŇĎ kevésvérŇĪségre és takonykórra irányuló vérvizsgálatát, melynek díja az állattartót terheli. A Járási Hivatal illetékességi területén ez évben vált ismét esedékessé a vérvizsgálatok elvégzése.

A jogszabályi elŇĎírásokon túl a vérvizsgálatok elvégzését indokolja még az aktuális járványügyi helyzet is, nevezetesen hogy az eltelt idŇĎszakban az Európai Unió területén (például Romániában), illetve hazánkban is több esetben került megállapításra a fertŇĎzŇĎ kevésvérŇĪség. Emellett Lóútlevelet is csak negatív eredményŇĪ vérvizsgálat megléte esetén tudnak kiváltani az állattartók.

Felhívom továbbá az állattartók figyelmét, hogy Lóútlevelet is csak negatív eredményŇĪ vérvizsgálat megléte esetén lehet kiváltani.

A kötelezŇĎ vérvételt csak „A lófélék egyedeinek azonosításáról” szóló 110/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelŇĎen azonosított és megjelölt lovakon lehet elvégezni.

Kérem, hogy a kötelezŇĎ vérvizsgálatok elvégzése érdekében minden érintett állattartó minél hamarabb vegye föl a kapcsolatot ellátó állatorvosával.

Felhívom továbbá a lótulajdonosok figyelmét, hogy „A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszerérŇĎl" szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdésének c) pontja értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot tartanak.

Azokra az állattartó udvarokra, ahol nem történik meg a lovak kötelezŇĎ vérvizsgálata forgalmi korlátozás kerül elrendelésre, és a tulajdonossal szemben jelentŇĎs összegŇĪ élelmiszerlánc-felügyeleti bírság is kiszabható.

Hajdúböszörmény, 2018. november 15.

Dr Ficsor László járási hivatalvezetŇĎ nevében és megbízásából eljárva:

Dr Szegedi László
járási fŇĎállatorvos

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-25 van. PointLink.