Eb zárlat és legeltetés tilalom elrendelése

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2019. szeptember 25. szerda

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúböszörményi Járási Hivatala (a továbbiakban: Járási Hivatal) a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának az illetékességi területen mŇĪködŇĎ valamennyi település Önkormányzat (Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Balmazújváros, Hortobágy, Tiszacsege, Egyek, Újszentmargita) teljes közigazgatási területére a 2019. október 08.-töl 2019. október 29.-ig tartó idŇĎszakra ebzárlatot és legeltetés tilalmat rendel el.

Az ebzárlat tartalma alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetŇĎleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek, zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellŇĎzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát tartási helyérŇĎl csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területérŇĎl kizárólag érvényes veszettség elleni védŇĎoltással rendelkezŇĎ kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvezŇĎ eredményŇĪ vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védŇĎoltással rendelkezŇĎ

  • vadászebek
  • a fegyveres erŇĎk és fegyveres testületek ebei
  • a katasztrófa-mentŇĎ ebek
  • segítŇĎ és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezetŇĎ ebek

rendeltetési céljuknak megfelelŇĎ használatuk idejére mentesek a fenti korlátozások alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevŇĎket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat idŇĎtartalmára.

Az ebzárlat alatt húsevŇĎ állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától szántott 1000 méteren belül kell megszervezni.

Az állatok vándorolva történŇĎ legeltetése tilos!

A legeltetés tilalom nem vonatkozik az állandóan legelŇĎn tartott, illetve a mai napig legelŇĎre kihelyezett állományokra.

A Járási Hivatal így határozott, mivel a korábbi évek gyakorlatának megfelelŇĎen Hajdú-Bihar megye területén 2019. október 08. - 13. között kerül sor a vadon élŇĎ húsevŇĎk ŇĎszi veszettség elleni, szíjon át történŇĎ immunizálására (az oltóanyagot tartalmazó csalétek repülŇĎgépes kiszórására). A vakcinázás hatékony és biztonságos végrehajtása érdekében „A veszettség elleni védekezés részletes FVM rendelet” 8. §. (5) bekezdése szerint: „A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól.” szóló 164/2008 (XII. 20.) FVM rendelet 8. §. (5) bekezdése szerint: „A vakcinázás kezdetétŇĎl számított huszonegy napig az érintett területen az illetékes járási fŇĎállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmas köteles elrendelni.”

Dr Ficsor László járási hivatalvezetŇĎ nevében és megbízásából eljárva:

Dr. Szegedi László

járási fŇĎállatorvos

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-15 van. PointLink.