Vezeték közeli növényzet metszése, eltávolítása, gallyazás

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2022. j√ļlius 18. h√©tfŇĎ

Kertsz√©p√≠t√©s, kert√©p√≠t√©s, gerebly√©z√©s, √ľltet√©s, komposzt√°l√°s‚Äď megannyi tavaszi √©s ny√°ri kerti munka, arra azonban kevesen gondolnak, hogy megmetssz√©k azoknak a f√°knak az √°gait, amelyek az ingatlanukat √©rintŇĎ villamos vezet√©kek k√∂zel√©ben vannak. A t√ļl magasra nŇĎtt, a vezet√©ket vesz√©lyes t√°vols√°gban megk√∂zel√≠tŇĎ f√°k, √°gak nemcsak √ľzemzavart, √°ramkimarad√°st okozhatnak, amely a lak√≥k√∂rnyezetnek kellemetlens√©get jelent, hanem √©let- √©s balesetvesz√©lyt is jelentenek.

A villamosmŇĪvek, valamint a termelŇĎi, mag√°n- √©s k√∂zvetlen vezet√©kek biztons√°gi √∂vezet√©rŇĎl sz√≥l√≥ NGM rendeletben foglaltak szerint a biztons√°gi √∂vezetben az al√°bbi korl√°toz√°sokat kell betartani.

A villamosmŇĪ biztons√°gi √∂vezet√©ben fa vagy m√°s n√∂v√©ny akkor telep√≠thetŇĎ, hagyhat√≥ meg, ha v√©glegesen kifejlett √°llapot√°ban fa vagy n√∂v√©nyzet eset√©ben

  • 35 kV felett 200 kV n√©vleges fesz√ľlts√©gszintig 3 m√©tern√©l,
  • 1 kV felett 35 kV n√©vleges fesz√ľlts√©gszintig 2 m√©tern√©l,
  • 1 kV-n√°l nem nagyobb n√©vleges fesz√ľlts√©gszintn√©l 1 m√©tern√©l jobban annak legkedvezŇĎtlenebb helyzet√©ben sem k√∂zel√≠ti meg az √°ramvezetŇĎt.
Távolságok értelmezése

A minim√°lis t√°vols√°gok meg√≠t√©l√©s√©hez a sz√©l √°ltal okozott √°ramvezetŇĎ √©s a n√∂v√©nyzet mozg√°s√°b√≥l ad√≥d√≥ t√°vols√°gokat kell figyelembe venni.

lakossagi

Ez az √°bra szeml√©ltetŇĎ jellegŇĪ, kiz√°r√≥lag figyelem felh√≠v√°si c√©lt szolg√°l.

√Črdemes erre m√°r a kert tervez√©sekor, a f√°k, bokrok, cserj√©k √ľltet√©sekor odafigyelni.

Nemcsak az √©let- √©s balesetvesz√©ly megsz√ľntet√©se miatt van sz√ľks√©g azon f√°k metsz√©s√©re, elt√°vol√≠t√°s√°ra, amelyek a fenti t√°vols√°gokat el√©rik, megk√∂zel√≠tik, hanem az√©rt is, mert a vezet√©ket megk√∂zel√≠tŇĎ, el√©rŇĎ, ahhoz s√ļrl√≥d√≥ √°gak is √ľzemzavart okozhatnak. Ugyanilyen vesz√©lyt jelentenek a biztons√°gi √∂vezeten k√≠v√ľl l√©vŇĎ olyan f√°k, amelyek magass√°gukn√°l, terjedelm√ľkn√©l, √°llapotukn√°l (pl. korhadt, beteg fa) fogva szeles, viharos idŇĎben r√°dŇĎlhetnek a vezet√©kre √©s elszak√≠thatj√°k azt.

Sokan nem is gondolj√°k, hogy az annyi bossz√ļs√°got okoz√≥ ‚Äď ak√°r csak n√©h√°ny perces ‚Äď √°ramkimarad√°soknak tal√°n √©ppen a tulajdonukban √°ll√≥ √©s a vezet√©ket megk√∂zel√≠tŇĎ, el√©rŇĎ fa az okoz√≥ja. A kl√≠mav√°ltoz√°s miatt fell√©pŇĎ egyre gyakoribb viharok, sz√©lsŇĎs√©ges idŇĎj√°r√°si t√©nyezŇĎk √©s k√∂r√ľlm√©nyek a fa√°gakat let√∂rve, f√°k kidŇĎl√©s√©t okozva ak√°r t√∂bb√≥r√°s √ľzemzavart, √©let- √©s balesetvesz√©lyt is elŇĎid√©zhetnek.

Fesz√ľlts√©gmentes√≠t√©s

Az √©let-√©s vagyonbiztons√°g √©rdek√©ben kiemelten fontos a gallyaz√°si munka elŇĎtt a fesz√ľlts√©gmentes√≠t√©s elv√©gz√©se, √©s a munk√°latok alatti szakfel√ľgyelet, amit t√©r√≠t√©smentesen biztos√≠tunk. K√©rj√ľk √ľgyfeleinket, hogy √≠r√°sban jelents√©k be a munkav√©gz√©s tervezett d√°tum√°t legal√°bb 35 napt√°ri nappal hamarabb.

A gallyazás folyamatának részletei

√Črdemes m√©g idŇĎben gondolkodni a n√∂v√©nyeken t√∂rt√©nŇĎ beavatkoz√°sok elv√©gz√©s√©n, mert ha nem az ingatlantulajdonos, hanem t√°rsas√°gunk kezdi meg a munk√°latokat, akkor a villamos-energi√°r√≥l sz√≥l√≥ 2007. √©vi LXXXVI. t√∂rv√©nyben foglaltakban meghat√°rozott mŇĪszaki elŇĎ√≠r√°sok alapj√°n, az √©let- √©s balesetvesz√©ly elh√°r√≠t√°sa √©rdek√©ben v√©gezz√ľk el, √©s nem a tulajdonos eszt√©tikai elk√©pzel√©sei vagy kert√©p√≠t√©szeti szempontok √©rv√©nyes√ľlnek.

K√©rj√ľk egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľket abban, hogy a gallyaz√°st v√©gzŇĎ munkat√°rsaink r√©sz√©re lehetŇĎv√© teszik az ingatlan ter√ľlet√©re val√≥ bejut√°st.
A gallyaz√°s sor√°n lev√°gott √°gak, gallyak a ter√ľlet tulajdonos√°t illetik meg. A lenyesett n√∂v√©nyi hullad√©kot - ha az ingatlan tulajdonosa nem mond le r√≥la ‚Äď rendezetten kell otthagynunk (a biztons√°gi √∂vezet hat√°r√°n k√≠v√ľl). A hullad√©k a k√∂zter√ľleti utak, j√°rd√°k forgalm√°t nem vesz√©lyeztetheti, √©s nem rakhat√≥ le olyan helyre, ahol elhelyez√©se k√°rt okozhat. Ha a helysz√≠nen vesz√©lymentes lerak√°sra nincs lehetŇĎs√©g, a hullad√©kot el kell sz√°ll√≠tani, √©s arra alkalmas helyen kell t√°rolni, errŇĎl az ingatlantulajdonost √©rtes√≠teni kell.

A lev√°gott n√∂v√©nyi hullad√©kot ‚Äď ha az ingatlan tulajdonosa (kezelŇĎje) √≠r√°sban lemond a felhaszn√°l√°s√°r√≥l ‚Äď a tulajdonossal egyeztetett m√≥don a helysz√≠nrŇĎl folyamatosan elsz√°ll√≠tjuk:

  • belter√ľleten el kell sz√°ll√≠tani a munkater√ľletrŇĎl √©s arra alkalmas helyen kell t√°rolni;
  • k√ľlter√ľleten el kell sz√°ll√≠tani a munkater√ľletrŇĎl, vagy a helysz√≠nen apr√≠tani kell √©s elter√≠teni.

Ez√ļton is k√©rj√ľk a felh√≠v√°sban foglaltak szerint az ingatlantulajdonosok egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t az√©rt, hogy a megfelelŇĎen gondozott f√°k, n√∂v√©nyek ne okozzanak √°ramsz√ľneteket √©s fesz√ľlts√©gprobl√©m√°kat.

A gallyaz√°s sor√°n sz√°m√≠tunk seg√≠ts√©g√ľkre, k√∂sz√∂nj√ľk egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľket!

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-23 van. PointLink.