LAKOSS√ĀGI T√ĀJ√ČKOZTAT√ď

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2014. december 08. h√©tfŇĎ
Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

kez.png

 
A fertŇĎzŇĎ májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, amely székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, beszennyezett nyers, vagy nem megfelelŇĎen hŇĎkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó - és fürdŇĎvíz útján terjedhet.
A betegség lappangási ideje 2-8 hét.
A tünetek: jobb bordaív alatti fájdalom, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bŇĎrön sárgaság. A betegség lefolyása rendszerint enyhe. Hat éven aluli gyermekeknél a fertŇĎzés mintegy 70%-a tünetmentesen zajlik le vagy a klinikai tünetek nem jellemzŇĎek pl. fáradékony, étvágytalan a gyermek. A kicsiknél rendszerint sárgaság nélkül zajlik le a betegség. A fogékony lakosság körében a nem megfelelŇĎ higiénés körülmények között (személyi tisztaság hiánya, piszkos kéz) járvány alakulhat ki.
A fertŇĎzŇĎ májgyulladásban szenvedŇĎ beteg és a tünetmentes vírusürítŇĎ a „sárgaság” megjelenése elŇĎtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idŇĎ alatt megfertŇĎzheti a környezetében élŇĎket.
A megelŇĎzés lehetŇĎségei:
A lakókörnyezet tisztán tartása, beleértve a WC megfelelŇĎ takarítását, a konyha tisztán tartását, a törölközŇĎk, törlŇĎruhák gyakori mosását
− MegfelelŇĎ, WC használat utáni, étkezés, dohányzás elŇĎtti kézmosás, személyi higiéne alapvetŇĎ
szabályainak betartása
− VédŇĎoltás 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-05-28 van. PointLink.