LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Nyomtatás
Készült: 2014. december 08. hétfő
Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

kez.png

 
A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, amely székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, beszennyezett nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó - és fürdővíz útján terjedhet.
A betegség lappangási ideje 2-8 hét.
A tünetek: jobb bordaív alatti fájdalom, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság. A betegség lefolyása rendszerint enyhe. Hat éven aluli gyermekeknél a fertőzés mintegy 70%-a tünetmentesen zajlik le vagy a klinikai tünetek nem jellemzőek pl. fáradékony, étvágytalan a gyermek. A kicsiknél rendszerint sárgaság nélkül zajlik le a betegség. A fogékony lakosság körében a nem megfelelő higiénés körülmények között (személyi tisztaság hiánya, piszkos kéz) járvány alakulhat ki.
A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg és a tünetmentes vírusürítő a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt megfertőzheti a környezetében élőket.
A megelőzés lehetőségei:
A lakókörnyezet tisztán tartása, beleértve a WC megfelelő takarítását, a konyha tisztán tartását, a törölközők, törlőruhák gyakori mosását
− Megfelelő, WC használat utáni, étkezés, dohányzás előtti kézmosás, személyi higiéne alapvető
szabályainak betartása
− Védőoltás 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-05 van. PointLink.