T√°j√©koztat√°sul valamennyi telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatnak, √∂nkorm√°nyzati tŇĪzolt√≥s√°gnak, lak√°ssz√∂vetkezeteknek, k√∂z√∂s k√©pviselŇĎknek

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2016. √°prilis 22. p√©ntek

 

 

A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakást vagy üdülŇĎt tartalmazó épületek esetében 2016. március 31-ig kellett írásba foglalni az épületek használatával kapcsolatos tŇĪzmegelŇĎzési szabályokat.

Az Országos TŇĪzvédelmi Szabályzat (OTSZ) az elérendŇĎ minimális biztonsági szintet határozza meg, a tŇĪzvédelmi használati szabályok lényege pedig az adott épületre vonatkozó egyedi, az ott lakóktól és tartózkodóktól elvárt magatartásformák összeírása.

E tŇĪzvédelmi „házirend” nem jelent többlet terhet azon házak esetében, amelyek már az OTSZ hatályba lépése (2015. március 5.) elŇĎtt is léteztek, mivel azokra addig is kötelezŇĎ volt a tŇĪzvédelmi szabályok írásba foglalása. Az OTSZ alapvetŇĎen mŇĪszaki tartalmú szabályozás, ezért került ki belŇĎle az érintett elŇĎírás, így most egy másik BM rendelet alapján kellett a korábbi tŇĪzvédelmi szabályokat újra elŇĎvenni. A még át nem adott, vagy csak a jövŇĎben felépítendŇĎ lakóházak tekintetében pedig ki kell dolgozni a szabályokat. A tŇĪzvédelmi szabályzat vonatkozásában a BM rendelet egy újdonságot hozott: annak tartalmaznia kell a készítŇĎje nevét és elérhetŇĎségét, valamint a készítŇĎ aláírását.

Az érintett épületek köre némileg leszŇĪkült; a régi OTSZ-ben a „kétszintesnél magasabb” kifejezés szerepelt, az új szabályozás pedig a „háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülŇĎegységet magában foglaló épületekre, épületrészekre” vonatkozik.

A tŇĪzvédelmi „házirend” tartalmazza az épületre, épületrészre vonatkozóan a tŇĪzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerŇĪ tŇĪzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó elŇĎírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelŇĎ- és fŇĪtŇĎberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának elŇĎírásait, a tŇĪzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tŇĪzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó elŇĎírásokat.

 

 

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-05-30 van. PointLink.