Tájékoztató a háziorvos, védőnő vállalkozók helyi iparűzési adó mentességéről, kedvezményéről

Nyomtatás
Készült: 2017. február 28. kedd
 
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény – 2016. január 1. napjától hatályos - 39/C. § (4) bekezdése értelmében az önkormányzat jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára mentességet, kedvezményt megállapítani.
 
Ez akkor lehetséges, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. Az adómentességnek, adókedvezménynek valamennyi háziorvos és védőnő vállalkozó számára azonosnak kell lennie.
 
Fentiek alapján Balmazújváros Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 29/2012. (XI.29.) számú önkormányzati rendeletében – 4.§ (3) bekezdés – a háziorvos, védőnő vállalkozó számára a helyi iparűzési adóban mentességet, kedvezményt biztosít a törvényi feltételek fennállása esetén.
 
A kedvezmény, mentesség azt a háziorvost vagy védőnő vállalkozóit illeti meg, aki/amely – gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként – külön jogszabály alapján
  • háziorvosi,
  • házi gyermekorvosi,
  • fogorvosi alapellátási, vagy
  • védőnői tevékenységet végez és nettó árbevételének legalább 80%-a e tevékenység(ek) végzésére vonatkozó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződés alapján az Egészségbiztosítási Alapból származik, valamint
  • vállalkozási szintű iparűzési adó adóalapja adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.
 
A háziorvosi bevétel részét képezi, az olyan tevékenységek után kapott ellenszolgáltatás,
  • amelyeket a szolgáltató finanszírozási szerződésből fakadóhoz képest más jogviszony alapján végez (pl.: üzemorvosi tevékenység, szociális otthonban szerződés, magánrendelés),
  • amelyet, saját praxisában lát el, de az OEP nem térít meg, hanem a páciensnek kell teljes vagy részleges térítési díjat fizetni az ellátásért (pl.: gépjárművezetői engedélyhez egészségügyi alkalmassági vizsgálat, fegyverengedély, nem kötelező védőoltások, igazolások kiadása, látlelet készítése, elsősegélynyújtás, gondozás, szakértés díja stb.)
  • amely nem az egészségbiztosítótól, hanem harmadik személytől kapott ellenszolgáltatás fejében végez (pl.: önkormányzattól az iskola-egészségügyi, foglalkozás-egészségügyi ellátásért).
 
A különböző egészségügyi alapellátást végző vállalkozó/vállalkozás az OEP-pel kötött finanszírozási szerződés alapján az általa elvégzett egészségügyi szolgáltatásnak a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapított – az OEP által visszaigazolt – díját (alapdíj, fix díj, teljesítménydíj, kártyapénz, eseti díj, egyéb díj), mint az egészségügyi szolgáltatás díját köteles elszámolni, és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 72. §-ának (1) és (2) bekezdése szerint szintén árbevételként kimutatni.
 
A kedvezmény, mentesség biztosítása 2016. január 1-jétől hatályos, így az legkorábban a 2016. évi helyi iparűzési adó elszámolásakor vehető igénybe.
 
A kedvezmény, mentesség megadása nem automatikus, megítélése (a feltételek alátámasztásával) kérelemre történhet, és csak olyan vállalkozók/vállalkozások vehetik igénybe, akik/amelyek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja nem haladja meg a 20 millió forintot és bevételük legalább 80%-át az OEP által finanszírozott ellátásokból szerzik.
 
Balmazújváros, 2017. február 27.
Pénzügyi Osztály Adócsoport

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-04-19 van. PointLink.