K√∂z√©p√ľletek fŇĪt√©si- √©s villamos energia ig√©ny√©nek kiel√©g√≠t√©se term√°lv√≠z hasznos√≠t√°s√°val Balmaz√ļjv√°roson

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2020. okt√≥ber 15. cs√ľt√∂rt√∂k

B tbla   Gzmotoros 1

 

Kedvezm√©nyezett neve: Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata

Projekt c√≠me: K√∂z√©p√ľletek fŇĪt√©si- √©s villamos energia ig√©ny√©nek kiel√©g√≠t√©se term√°lv√≠z hasznos√≠t√°s√°val Balmaz√ļjv√°roson

A projekt azonos√≠t√≥sz√°ma: TOP-3.2.2-15-HB1-2016-00004

A Projekt fizikai befejez√©s√©nek tervezett napja: 2020. √©v 07. h√≥ 29. nap.

A Projekt elszámolható bruttó összköltsége: 400 millió forint

A t√°mogat√°s m√©rt√©ke: 100%

K√∂z√©p√ľletek fŇĪt√©si- √©s villamos energia ig√©ny√©nek kiel√©g√≠t√©se term√°lv√≠z hasznos√≠t√°s√°val Balmaz√ļjv√°roson

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata t√°mogat√°st nyert a Ter√ľlet- √©s Telep√ľl√©sfejleszt√©si Operat√≠v Program keret√©ben a K√∂z√©p√ľletek fŇĪt√©si- √©s villamos energia ig√©ny√©nek kiel√©g√≠t√©se term√°lv√≠z hasznos√≠t√°s√°val Balmaz√ļjv√°roson elnevez√©sŇĪ projektre.

A projekt a Sz√©chenyi 2020 program keret√©ben val√≥sul meg. Az √∂nkorm√°nyzat 400 milli√≥ forint vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st nyert. Jelen projekt forr√°s√°t az Eur√≥pai Region√°lis Fejleszt√©si Alap √©s Magyarorsz√°g k√∂lts√©gvet√©se t√°rsfinansz√≠roz√°sban biztos√≠tja.

A projekt c√©lja a helyi h√©v√≠z kutak k√≠s√©rŇĎ g√°zaiban megtal√°lhat√≥ met√°n - energia c√©l√ļ hasznos√≠t√°sa, k√∂rnyezet v√©delmi szempontb√≥l a k√≠s√©rŇĎ g√°zok hasznos semleges√≠t√©se, elektromos, √©s hŇĎenergia termel√©se √ļgynevezett kapcsolt kiserŇĎmŇĪveken kereszt√ľl.         
A projekt sor√°n helyi adotts√°gokra t√°maszkodva (term√°l k√ļt k√≠s√©rŇĎ g√°zai) val√≥sul meg villamos energia termel√©s, amely a stadion, az uszoda, √©s a gy√≥gyf√ľrdŇĎ √©p√ľlet√©ben hasznosul. A termel√©s sor√°n a f√ľrdŇĎ primer elektromos ig√©ny√©nek 50% -√°t termeli meg a rendszer, azaz ott fel√©re cs√∂kken a villamos energia k√∂lts√©g√©t.   
A projekt minta√©rt√©kŇĪ lesz a k√≠s√©rŇĎ g√°zok felhaszn√°l√°sa sor√°n. A k√∂rzetben t√∂bb hasonl√≥ term√°l k√ļt is mŇĪk√∂dik, amelynek g√°zhasznos√≠t√°sa nem megoldott. A v√°rakoz√°sok szerint a j√≥ p√©lda illetve a gyors megt√©r√ľl√©si mutat√≥k √∂szt√∂n√∂zni fogj√°k a t√©rs√©g gazdas√°gi szereplŇĎit a technol√≥gia alkalmaz√°s√°ra.         
A beruh√°z√°s sor√°n helyi g√°zhasznos√≠t√°s fog megval√≥sulni. Az energiatermel√©s helyi kapacit√°sokat el√©g√≠t majd ki. A megold√°ssal cs√∂kken a k√∂z√∂ss√©gi g√°z √©s elektromos h√°l√≥zatok lek√∂t√©se, terhel√©se. A tervezett fejleszt√©s kapcsol√≥dik az energiahordoz√≥k feldolgoz√°s√°hoz. A technol√≥gia r√©sze a k√≠s√©rŇĎg√°zok lev√°laszt√°sa a v√≠zrŇĎl, illetve a k√ļt gyŇĪrŇĪs ter√©bŇĎl. A lev√°laszt√°st k√∂vetŇĎen hŇĪt√©sre ker√ľl a pufferel√©shez sz√ľks√©ges g√°zmennyis√©g a duplik√°lt elŇĎszepar√°torban, illetve a technol√≥gia g√°zell√°t√°si vezet√©k√©ben t√°rol√°sra, v√©g√ľl feldolgoz√°sra (el√©get√©sre) ker√ľl. A helyi h√©v√≠z k√ļt g√°zainak felhaszn√°l√°s√°val a f√ľrdŇĎ rezsi k√∂lts√©gei jelentŇĎsen cs√∂kkenek. Ezzel megnŇĎ a versenyk√©pess√©ge a megy√©ben l√©vŇĎ hasonl√≥ f√ľrdŇĎkkel szemben.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-17 van. PointLink.