N√ČMET NEMZETIS√ČGI √ĖNKORM√ĀNYZAT

Nyomtat√°s

 

C√≠m: 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5.

Adószám:15772763-1-09

Nyilv√°ntart√°si sz√°m: 772761

Banksz√°mlasz√°m: 11738091-15772763

KSH azonosító:

Bejegyzés éve: 2010.11.03.

 

K√©pviselŇĎk: Kerekes P√©ter,Szeifert Zolt√°n

Elnök: Szarvas Imre

 

Munkaterv: 2012. év

 

A N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat hat√°rozatai

 

Aktualit√°sok

 

Képgaléria

2015. √ČV

Megnyitott√°k a Hagyom√°nyok H√°z√°t Balmaz√ļjv√°rosban

Részletek: http://www.dehir.hu/videogaleria/megnyitottak-a-hagyomanyok-hazat-balmazujvarosban/

2014. √ČV

ALAKUL√ď √úL√ČS - 2014. okt√≥ber 27.

A N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat ez√ļton k√∂sz√∂ni meg a balmaz√ļjv√°rosi √©s a v√°rosunkb√≥l elsz√°rmazott lakoss√°gnak a n√©met k√∂z√∂ss√©g √∂sszetartoz√°s√°t erŇĎs√≠tŇĎ valamennyi √∂nk√©ntes munk√°j√°t, felaj√°nl√°s√°t.
K√ľl√∂n k√∂sz√∂nik a v√°laszt√°son r√©sztvevŇĎknek, hogy szavazatukkal hozz√°j√°rultak ahhoz, hogy folytat√≥dhasson az elkezdett √∂nkorm√°nyzati munka. Az eln√∂k, Kerekes P√©ter k√ľl√∂n kihangs√ļlyozta az Alakul√≥ √ľl√©sen, hogy a 2015-√∂s √©v √ļj szakaszt nyit a n√©met k√∂z√∂ss√©g √©let√©ben, hisz √°tad√°sra ker√ľl a ,,Hagyom√°nyok h√°za" (Kossuth u. 21.), ahol alkalom lesz sokf√©le program (klub√©let, 3D-s filmvet√≠t√©s, konferencia, b√°l) lebonyol√≠t√°s√°ra.
A r√©gi,  Kossuth k√∂r helyett egy √ļj, a mai kor ig√©nyeinek megfelelŇĎ k√∂z√∂ss√©gi h√°z ad otthont a lesz√°rmazott n√©meteknek, √©s minden j√≥sz√°nd√©k√ļ, vel√ľnk szimpatiz√°l√≥ embernek - fogalmazt√°k meg a r√©gi / √ļj k√©pviselŇĎk.

Gratul√°lunk a N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat tagjainak √©s v√°rjuk tov√°bbra is a lakoss√°g felaj√°nl√°s√°t (r√©gi k√∂nyvek, csipk√©k, h√°ztart√°si eszk√∂z√∂k, k√©peslapok stb.) m√ļzeumi termeink berendez√©s√©hez.

Tak√°cs Erika

alakulo20141027_1.jpg alakulo20141027_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarvas Imre, Szeifert Zoltán, Kerekes Péter elnök

 

FELH√ćV√ĀS!

A N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat most √©p√ľlŇĎ ,,Hagyom√°nyok h√°za" (Kossuth utca 21.) m√ļzeumi, egy√©b k√∂z√∂ss√©gi tereit szeretn√© r√©gi csal√°di fot√≥kkal, k√∂nyvekkel, haszn√°lati eszk√∂z√∂kkel √©s egy√©b relikvi√°kkal berendezni. Ehhez k√©ri a n√©met lesz√°rmazottak seg√≠ts√©g√©t.

Tal√°n nincs olyan csal√°d, amely ne ŇĎrizn√© a d√©d- √©s √ľkap√°k katonak√©p√©t, szabadul√≥ level√©t, a r√©gi bibli√°kat, a nagysz√ľlŇĎk, sz√ľlŇĎk menyasszonyi zsebkendŇĎj√©t. Ezek a csal√°di darabok m√°ig azt a funkci√≥t t√∂ltik be, mint keletkez√©s√ľk idej√©n: kijel√∂lik √©s √∂sszekapcsolj√°k a hat√°rt szem√©lyess√©g √©s a t√∂rt√©nelmi l√©pt√©k k√∂z√∂tt.

Ha ,,megŇĎrz√©sre, vagy digitaliz√°l√°sra, ki√°ll√≠t√°si darabnak, vagy csak fot√≥z√°sra" √∂nkorm√°nyzatunknak adja ezen erekly√©ket, √Ėn is k√∂z√∂s t√∂rt√©nelm√ľnk √©s j√∂vŇĎnk r√©sz√©v√© v√°lik!

K√∂sz√∂nj√ľk elŇĎre is seg√≠ts√©g√©t!

2013. √ČV

Disznótor

N√ČMETFALUSIAK FIGYELEM! 2013. √°prilis 13-√°ra (szombat) hagyom√°nyos diszn√≥v√°g√°st tervez a N√ČMET NEMZETIS√ČGI √ĖNKORM√ĀNYZAT a N√ČMETFALUSIAK EGYES√úLETE √©s a N√ČMETFALUSIAK Kft.

R √Č SZ L E T E K

Meghívó tavasznyitó bálba

meghiv2013.jpg

 

einlad2013.jpg

2012. √ČV

‚ÄěAz emberi tehets√©g par√°nyi l√°mpa, mely egyszerre keskeny k√∂rt t√∂lthet meg f√©ny√©vel; s ha egy hely√©rŇĎl m√°sra hurczoltatik, set√©ts√©get hagy maga ut√°n. Bizonyos helyhez kell az√©rt kapcsoltatnunk, hogy azt j√≥t√©kony vil√°g√≠t√°ssal √°lland√≥ul boldog√≠thassuk.‚ÄĚ - √≠rta K√∂lcsey Ferenc.

Mi, ezt a bizonyos √°lland√≥ helyet szeretn√©nk megteremteni az √Ėn√∂k t√°mogat√°s√°val.

Tisztelt Olvasó!
Balmaz√ļjv√°ros honlapj√°n b√∂ng√©szŇĎ l√°togat√≥!

A N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat feladata, hogy eml√©kezzen, eml√©keztessen azokra, akik t√∂bb sz√°z √©ve n√©met sz√°rmaz√°s√ļk√©nt, n√©met-ajk√ļk√©nt lettek v√°rosunkba telep√≠tve. A mostanra elmagyarosodott, de lelkis√©g√©ben m√©g n√©met sz√°rmaz√°s√°t felv√°llal√≥ √©s keresŇĎ lakoss√°gnak k√≠v√°nunk seg√≠teni azzal, hogy elŇĎad√°sokon, nyelvtanfolyamokon, egy√©b t√°rsas √∂sszej√∂vetelek szervez√©s√©n kereszt√ľl √ļjra√©lesztj√ľk n√©met hagyom√°nyainkat.

Hissz√ľk, hogy a 21. sz√°zad Magyarorsz√°ga, s benne Balmaz√ļjv√°ros elŇĎtt olyan j√∂vŇĎ √°ll, melyet mi alkotunk magunknak. F√∂ldrajzi √©s gazdas√°gi helyzet√ľnk adott, a t√∂bbi rajtunk m√ļlik, enn√©l nagyobb felelŇĎss√©g pedig nincs.

Az orsz√°gban a val√≥di sv√°bok sz√°ma alacsony a n√©mets√©g eg√©sz√©hez k√©pest, a n√©v azonban gyŇĪjtŇĎn√©vk√©nt √©l a mai napig a k√∂ztudatban. √ćgy van ez v√°rosunkban ‚Äď Balmaz√ļjv√°roson is.
M√°r 1765 j√ļnius√°ban n√©met h√°zass√°got √°ldott meg T√≥th Mih√°ly magyar reform√°tus lelk√©sz. A betelep√≠t√©sek, illetve az orsz√°gon bel√ľli ‚Äěbev√°ndorl√°sok SoltvadkertbŇĎl‚ÄĚ tov√°bb folytat√≥dtak, √≠gy alakult ki egy z√°rt k√∂z√∂ss√©g Balmaz ‚Äď √öjv√°ros hat√°r√°n, a Kis- √©s Nagy-sz√≠k ter√ľlet√©n, a mostani N√©metfalu ‚Äďban.
Saját templomukat 1892. november 17-én szentelték fel. Ekkor már 97 házban, 541 német élt.
A XVIII. sz√°zad m√°sodik fel√©re egyre nagyobb elismer√©st v√°ltottak ki a n√©metek a magyarok k√∂r√©ben is: munkaszeretet√ľk, oktat√°sra √©s az egyh√°zuk vonatkoz√°s√°ban kiv√≠vott int√©zked√©seik p√©lda√©rt√©kŇĪ volt Balmaz√ļjv√°ros √©let√©ben. Vegyes h√°zass√°gok csak a XIX. sz√°zad k√∂zep√©tŇĎl j√∂ttek l√©tre, addig csak egym√°s k√∂z√∂tt k√∂t√∂ttek h√°zass√°got.
    Az elmagyarosod√°st t√∂bb t√©nyezŇĎvel magyar√°zhatjuk: b√≠r√°skod√°s, ad√≥hivatalok nyelve magyar, ideol√≥giai hat√°sok, vegyes h√°zass√°gok, n√©vmagyaros√≠t√°sok (Friedlander ‚Äď B√©ke, Hirsch ‚Äď Szarvas, Weber ‚Äď Tak√°cs, Teppich ‚Äď Pokr√≥cz, Haberstuch ‚Äď Zabos,).
A Hajd√ļs√°gban a balmaz√ļjv√°rosi volt az egyetlen n√©metajk√ļ sz√≥rv√°ny, √≠gy szinte term√©szetes, hogy a sz√ľlŇĎk a 3.-4. gener√°ci√≥t m√°r meg akart√°k tan√≠tani magyarul. A XIX. sz√°zadt√≥l teh√°t kitapinthat√≥ egyfajta k√©tlelkŇĪs√©g: a n√©met ‚Äď√©s magyar identit√°studat egyidejŇĪleg √©l a n√©mets√©gben. A n√©metek h√°l√°sak voltak, hogy haz√°t itt tal√°ltak, melyet hŇĪs√©g√ľkkel √©s szorgalmukkal a mai napig bizony√≠tanak.

    Az √∂sszetartoz√°s, a rend √©s tisztas√°gszeretet, a hazaf√∂ld √©s termŇĎf√∂ld tisztelete a mai napig megmaradt ebben a k√∂z√∂ss√©gben.
 Mindegy, hogy munk√°r√≥l, vagy sz√≥rakoz√°sr√≥l van sz√≥, k√©pesek √∂sszefogni, s egym√°st seg√≠teni.

√Ėnkorm√°nyzati munk√°ba a balmaz√ļjv√°rosi n√©metek 2006-t√≥l vesznek r√©szt, elŇĎsz√∂r Tak√°cs Erika, majd Szeifert Zolt√°n, a 2010. √©vi v√°laszt√°son Kerekes P√©ter lett az eln√∂k.
A N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat, n√©vhaszn√°lat√°ban m√°ra m√°r (2012.) N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat szervezett m√°r nyelvtanfolyamot, t√°rsast√°nctanfolyamot, fŇĎzŇĎtanfolyamot.
A n√©metorsz√°gi Oberstaufen v√°ros√°val szoros kapcsolatot √°pol Balmaz√ļjv√°ros, √≠gy a fiatalok (13 -23 √©v) csere√ļtj√°t, tapasztalatszerz√©s√©t a N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat is j√≥-sz√≠vvel seg√≠ti elŇĎ.
A N√©metfalusiak Egyes√ľlet√©vel kar√∂ltve sz√°mtalan programban vesznek r√©szt, erŇĎs√≠tve a n√©met hagyom√°nyokat.  √ćgy √©vente megrendezik a hagyom√°nyos sv√°b b√°lt, fŇĎzŇĎversenyeken -, mint pl: az Orsz√°gos Bio FŇĎzŇĎverseny, V√°rosi Maj√°lis, Cser√©pfalui Bornapok, Hajd√ļhadh√°z Nemzetis√©gek tal√°lkoz√≥ja, Aut√≥mentes nap  ‚Ķ stb.-  k√©pviselik a n√©met k√∂z√∂ss√©get.

Legnagyobb v√°llalkoz√°suk a Kossuth utca 21. sz√°m√ļ ingatlanon meg√©p√ľlŇĎ k√∂z√∂ss√©gi h√°z l√©trehoz√°sa.
 A N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat k√©pviselŇĎi k√©rik Balmaz√ļjv√°ros lakoss√°g√°t, √©s minden, N√©metfalub√≥l elk√∂lt√∂z√∂tt bar√°tot, orsz√°gunk √©s Eur√≥pa b√°rmely orsz√°g√°ban √©lŇĎ n√©met-sz√°rmaz√°s√ļ,   elk√©pzel√©s√ľkkel szimpatiz√°l√≥ lakos√°t, hogy seg√≠ts√©k megtartani szorgalmas, √∂sszefog√°sra k√©sz kisebbs√©g√ľket. L√°togass√°k programjainkat, r√©szv√©tel√ľkkel, anyagi t√°mogat√°sukkal erŇĎs√≠ts√©k benn√ľk a hitet, hogy k√∂z√∂ss√©g√ľnknek nemcsak m√ļltja √©s jelene van, de j√∂vŇĎje is biztos√≠tott itt, Balmaz√ļjv√°roson, a ,,Hortob√°gy melly√©k√©n‚ÄĚ.

2011. √ČV

A N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat eln√∂ke (2010 - 2014.):
Kerekes P√©ter (4060 Balmaz√ļjv√°ros, Batthy√°ny u. 71.)

K√©pviselŇĎk:
Koroknain√© H√ľse Erzs√©bet, Szarvas Imre, Szeifert Zolt√°n

 

Cím:
Balmaz√ļjv√°ros V√°ros
N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzata
4060 Balmaz√ļjv√°ros
Kossuth tér 4 -5.

2011. évi munkaterv


2011. janu√°r 11. (kedd)
Napirend:
Elnöki jelentés
a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat 2011. √©vi k√∂lts√©gvet√©s√©nek megt√°rgyal√°sa
az Orsz√°gos N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat konferencia anyag√°nak megvitat√°sa
az V. Farsangi Mulats√°g elŇĎk√©sz√≠t√©se
k√ľl√∂nf√©l√©k

2011. febru√°r 8. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
N√©met nyelv -√©s t√°rsast√°nctanfolyam beind√≠t√°s√°nak lehetŇĎs√©gei
Demj√©nn√© Katona M√°ria doktori disszert√°ci√≥j√°b√≥l k√©sz√ľlt elŇĎad√°s meghallgat√°sa
/n√©met-magyar h√°zass√°gok, n√©metfalusi templom t√∂rt√©nete, a n√©mets√©g j√∂vŇĎje a v√°ros √©let√©ben stb.)
a megye h√°rom kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzat√°nak szakmai tal√°lkoz√≥j√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©se
/Debrecen, Hajd√ļszoboszl√≥, Balmaz√ļjv√°ros/

2011. m√°rcius 8. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
T√°j√©koztat√≥ az emelt √≥rasz√°mban / k√©ttannyelvŇĪ als√≥s tagozat n√©met nyelv oktat√°s√°nak tapasztalatair√≥l
ElŇĎad√≥: Bereczkin√© Szab√≥ Anik√≥ igazgat√≥ ‚Äď K√∂zponti √©s PetŇĎfi S√°ndor Kist√©rs√©gi √Āltal√°nos Iskola, Koll√©gium √©s Nevel√©si Tan√°csad√≥
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. √°prilis 5. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
Besz√°mol√≥ a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat 2010. √©vi k√∂lts√©gvet√©s√©nek teljes√≠t√©s√©rŇĎl
T√°j√©koztat√≥ a hagyom√°nyos n√©met √©telek tov√°bbad√°sa c√©lj√°b√≥l szervezett "fŇĎzŇĎcske sv√°bosan" c√≠mmel bonyol√≠tott tanfolyamr√≥l
ElŇĎad√≥: Koroknain√© H√ľse Erzs√©bet
Az Oberstaufen-i vend√©gek ny√°ri fogad√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©se
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. m√°jus 10. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
"Hajd√ļ- Bihar megye N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzatainak tal√°lkoz√≥ja Balmaz√ļjv√°roson"
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. augusztus 2. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
Besz√°mol√≥ a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat 2011. √©vi k√∂lts√©gvet√©s I. f√©l√©ves teljes√≠t√©s√©rŇĎl
a IX. Orsz√°gos bio -fŇĎzŇĎversenyen val√≥ r√©szv√©tel elŇĎk√©sz√≠t√©se
Tájékoztató az oberstaufeni vendégek itt tartózkodásáról
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. szeptember 6. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
A beny√ļjtott LEADER p√°ly√°zatr√≥l, annak "megval√≥sul√°s√°r√≥l" besz√°mol√≥
M√°rtonnapi rendezv√©ny elŇĎk√©sz√≠t√©se t√°rsszervezŇĎk√©nt - a k√©ttannyelvŇĪ n√©metes oszt√°lyokkal
P√©csv√°rad bemutatkoz√°sa: a sz√≥rv√°ny sv√°b k√∂z√∂ss√©gek j√∂vŇĎk√©pe
ElŇĎad√≥: Baumann Mih√°ly
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. november 8. (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
Besz√°mol√≥ a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat 2010. √©vi k√∂lts√©gvet√©s√©nek I ‚Äď III. negyed√©ves teljes√≠t√©s√©rŇĎl
A 2011. évi munkaterv jóváhagyása
R√∂vid t√°j√©koztat√≥ Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzat√°nak saj√°t tulajdon√ļ gazdas√°gi t√°rsas√°gainak foglalkoztat√°si helyzet√©rŇĎl
ElŇĎad√≥: dr. Tiba Istv√°n polg√°rmester
K√ľl√∂nf√©l√©k

2011. november 29 . (kedd)
Napirend:

Elnöki jelentés
a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat 2012. √©vi t√°mogat√°s√°nak ig√©nyl√©se
ElŇĎad√≥: dr. Orcsikn√© dr. Vass N√≥ra
K√ľl√∂nf√©l√©k

Balmaz√ļjv√°ros, 2010. november.
Kerekes Péter
elnök
2010. √ČV

Mind a cig√°ny, mind a n√©met kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzat elfogadta janu√°rban a 2010. √©vi k√∂lts√©gvet√©s√©t. Tekintettel arra, hogy a feladatalap√ļ t√°mogat√°s ir√°nt beny√ļjtott p√°ly√°zatok m√©g nem ker√ľltek elb√≠r√°l√°sra, mindk√©t kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzat eset√©ben 555 eFt-555 eFt √°llami t√°mogat√°ssal kellett sz√°molni.

A N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat √©s a N√©metfalusiak Egyes√ľlet√©nek felh√≠v√°sa - 2010. j√ļnius 29.

Felh√≠v√°s!- N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat, N√©metfalusiak Egyes√ľlete - j√ļlius 3. A N√ČMET KISEBBS√ČGI √ĖNKORM√ĀNYZAT √©s a N√ČMETFALUSIAK EGYES√úLETE FELH√ćV√ĀSSAL FORDUL MINDEN TAGJ√ĀHOZ

Tisztelt Bar√°tunk!

Amint azt m√°r mindenki tudja, Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata a Kossuth utca 21. sz√°m√ļ ingatlan√°t t√©r√≠t√©smentesen, tulajdonjogilag is bejegyezve √°tadta a N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzatnak.
Szeretn√©nk, ha 2010. j√ļlius 3-√°n (szombat) ‚ÄětevŇĎlegesen‚ÄĚ is r√©szt venne mindenki egy k√∂z√∂s munk√°ban. A terep elŇĎk√©sz√≠t√©se m√°r megt√∂rt√©nt, n√©h√°ny szorgos k√©z azonban m√©g elf√©rne: √°s√≥, lap√°t, cs√°k√°ny, az ideiglenes ker√≠t√©s megerŇĎs√≠t√©s√©hez dr√≥t, fac√∂l√∂p√∂k stb.. A port√°n l√©vŇĎ ‚Äěkinti illemhely‚ÄĚ kimeszel√©se, a pici, romos kis√©p√ľlet ‚Äď a leendŇĎ iroda√©p√ľlet ‚Äď megtekint√©se. Szem√©tszed√©shez kesztyŇĪt, gyŇĪjtŇĎzs√°kot mindenki hozzon. Kezd√©s 8 √≥rakor!

Term√©szetesen a munka mellett tud√°sunk bŇĎv√≠t√©s√©nek is helyet adunk ezen a napon, ez√©rt megh√≠vtuk v√°rosunk jegyzŇĎj√©t, dr. Veres Margit asszonyt, hogy a leendŇĎ Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzati v√°laszt√°sr√≥l tartson t√°j√©koztat√≥t. Rem√©lj√ľk mindenki megkapta a ‚Äěkisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kbe v√©tel ir√°nti k√©relem‚ÄĚ c√≠mŇĪ nyomtatv√°nyt, melynek kit√∂lt√©se sz√ľks√©ges ahhoz, hogy √ļjra folytathassa munk√°j√°t a sikeres szavaz√°st k√∂vetŇĎen a Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat. (Ezt a k√©relmet szeretn√©nk, ha mindenki mag√°val hozn√°!)
M√°sik elŇĎad√≥nk Demj√©nn√© Katona M√°ria, aki a ‚ÄěN√©met ‚Äď magyar kapcsolatokr√≥l‚ÄĚ tart elŇĎad√°st. A beh√°zasod√°sokr√≥l, a n√©met ‚Äďmagyar templom √∂sszehasonl√≠t√°s√°r√≥l √©s sok m√°s √©rdekess√©grŇĎl mes√©l d√©lut√°n 3 √≥r√°t√≥l. Rossz idŇĎ eset√©n a Kossuth utcai ‚ÄěNapsug√°r √≥voda‚ÄĚ ad helyet nek√ľnk.
Az egy√ľttl√©t√ľnk alkalm√°b√≥l ism√©t lesz lehetŇĎs√©g √ļj tagok bel√©p√©s√©re, illetve t√°mogat√°si √∂sszegek, tagd√≠jak befizet√©s√©re is.
Az √ľgy fontoss√°g√°ra val√≥ tekintettel h√≠vunk √©s v√°runk mindenkit! Eb√©drŇĎl gondoskodunk, de ha s√ľtem√©nnyel, vagy b√°rmi innival√≥val felszerelkezve √©rkezn√©l, nem utas√≠tjuk vissza!


Balmaz√ļjv√°ros, 2010. j√ļnius 29.

A találkozás reményében:
a VEZETŇźS√ČG

A megkezdett √ļton csak √∂sszefog√°ssal mehet√ľnk tov√°bb eredm√©nyesen, rem√©lj√ľk, sokan lesznek m√©g, akik k√∂z√∂ss√©g√ľnkh√∂z csatlakozni k√≠v√°nnak, s l√°togatj√°k rendezv√©nyeinket.

Információk a 2010. évi kisebbségi önkormányzati választásról

Tisztelt Választópolgár!

Amennyiben √Ėn a nemzeti √©s etnikai kisebbs√©gek jogair√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyben meghat√°rozott (bolg√°r, cig√°ny, g√∂r√∂g, horv√°t, lengyel, n√©met, √∂rm√©ny, rom√°n, ruszin, szerb, szlov√°k, szlov√©n, ukr√°n) kisebbs√©ghez tartozik, 2010 ŇĎsz√©n ism√©t lehetŇĎs√©ge lesz r√©szt venni a helyi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokkal azonos napon megtart√°sra ker√ľlŇĎ telep√ľl√©si kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°son.

V√°laszt√≥jog a kisebbs√©gi telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk v√°laszt√°s√°n


A telep√ľl√©si kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°son az a polg√°r szavazhat, aki:

  • a fent felsorolt 13 kisebbs√©g egyik√©hez tartozik √©s a kisebbs√©ghez tartoz√°s√°t nyilatkozat√°val v√°llalja,

  • 2010. okt√≥ber 1. napj√°ig nagykor√ļv√° v√°l√≥ magyar √°llampolg√°r,

  • a helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk √©s polg√°rmesterek v√°laszt√°s√°n v√°laszt√≥joggal rendelkezik,

  • szerepel a kisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kben.


Az említett feltételeknek meg kell felelnie a jelöltként indulni kívánó személyeknek is.

A kisebbségi választói jegyzék

A kisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kbe val√≥ felv√©telt 2010. j√ļlius 15. napj√°n 16 √≥r√°ig k√©rheti a lak√≥helye szerinti telep√ľl√©s jegyzŇĎj√©tŇĎl az oldal alj√°n tal√°lhat√≥ let√∂lthetŇĎ √©s kit√∂lthetŇĎ k√©relemnyomtatv√°nyon. A k√©relemnyomtatv√°nyt postai √ļton, egy r√©szletes t√°j√©koztat√≥val egy√ľtt minden v√°laszt√≥polg√°r 2010. m√°jus 31. napj√°ig megkapja.

K√©relm√©t a Polg√°rmesteri Hivatal (4060 Balmaz√ļjv√°ros, Koosuth t√©r 4-5.) port√°j√°n elhelyezett gyŇĪjtŇĎl√°d√°ba dobhatja be vagy lev√©l √ļtj√°n juttathatja el a jegyzŇĎh√∂z. (A lev√©lnek 2010. j√ļlius 15-ig meg kell √©rkeznie. A postac√≠m megegyezik a hivatal c√≠m√©vel.)

A v√°laszt√≥polg√°r felv√©tel√©t csak egy kisebbs√©g v√°laszt√≥i jegyz√©k√©re k√©rheti, ellenkezŇĎ esetben valamennyi k√©relme √©rv√©nytelen.

A jegyzŇĎ j√ļlius 15-ig d√∂nt a k√©relmezŇĎ kisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kbe v√©tel√©rŇĎl.

Ha √Ėn a k√©relemnyomtatv√°nyt hi√°nytalanul kit√∂lti, tov√°bb√° magyar √°llampolg√°rs√°ggal √©s a helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk √©s polg√°rmesterek v√°laszt√°s√°n v√°laszt√≥joggal rendelkezik, a jegyzŇĎ felveszi √Ėnt az adott kisebbs√©g v√°laszt√≥i jegyz√©k√©be.

V√°laszt√°s kitŇĪz√©se

A kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°st akkor tŇĪzi ki a helyi v√°laszt√°si bizotts√°g, ha a telep√ľl√©sen az adott kisebbs√©g v√°laszt√≥i jegyz√©k√©ben szereplŇĎ kisebbs√©gi v√°laszt√≥polg√°rok sz√°ma a v√°laszt√°s kitŇĪz√©s√©nek napj√°n el√©ri a 30 fŇĎt.

V√°laszt√°si Iroda

Kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem letöltése

Tájékoztatás

T√°j√©koztatom a Tisztelt V√°laszt√≥polg√°rokat, hogy Balmaz√ļjv√°rosban a j√ļlius 15-√©n 16.00 √≥r√°ig be√©rkezett k√©relmek alapj√°n - jelen √°llapot szerint - 2 kisebbs√©g r√©sz√©re tŇĪzhetŇĎ ki kisebbs√©gi telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ v√°laszt√°s:

- cig√°ny kisebbs√©g: az √©rv√©nyes k√©relmek alapj√°n 180 fŇĎ ker√ľlt felv√©telre a kisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kbe;

- n√©met kisebbs√©g: az √©rv√©nyes k√©relmek alapj√°n 82 fŇĎ ker√ľlt felv√©telre a kisebbs√©gi v√°laszt√≥i jegyz√©kbe.

V√°laszt√°si Iroda VezetŇĎje

 

Tájékoztatás

A Helyi V√°laszt√°si Bizotts√°g 3/2010. (VII.30.) sz. hat√°rozat√°ban a cig√°ny, illetve n√©met kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎv√°laszt√°st 2010. okt√≥ber 3. napj√°ra kitŇĪzte.

Határozat megtekintése

 

Tájékoztatás

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√©pviselŇĎ-test√ľlete 209/2010. (VIII. 10.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°val megv√°lasztotta a 2010. okt√≥ber 3-i v√°laszt√°s szavazatsz√°ml√°l√≥ bizotts√°gait. A kisebbs√©gi v√°laszt√°s helysz√≠ne √©s az SZSZB tagjai:

Veres P√©ter √Āltal√°nos MŇĪvelŇĎd√©si K√∂zpont √©s Alapfok√ļ MŇĪv√©szetoktat√°si Int√©zm√©ny (Kossuth t√©r 18.)

HegedŇĪs Ildik√≥
Kun Józsefné
Nemesné Tar Ibolya
Kállai Gáborné
Béres Tímea

Póttag: Harangi Tamás

T√°j√©koztat√°s a v√°laszt√°s eredm√©ny√©rŇĎl
N√ČMET KISEBBS√ČG N√ČVJEGYZ√ČKBE VETTEK SZ√ĀMA: 81 fŇĎ   MEGJELENT: 54 fŇĎ
1. SZEIFERT ZOLT√ĀN 48 szav      
2. KEREKES P√ČTER 43 szav      
3. SZARVAS IMRE 41 szav      
4. KOROKNAIN√Č H√úSE ERZS√ČBET 39 szav      
             
             
CIG√ĀNY KISEBBS√ČG N√ČVJEGYZ√ČKBE VETTEK SZ√ĀMA: 178 fŇĎ   MEGJELENT: 76 fŇĎ
1. J√ďN√ĀS LAJOS 43 szav      
2. BAK√ď TIBOR 42 szav      
3. R√ĀCZ J√ďZSEF 41 szav      
4. NAGY ISTV√ĀN 36 szav      

TOV√ĀBBI R√ČSZLETEK A VALASZTAS.HU-n

Utolsó módosítás dátuma: 2010.10.05.

A N√©met Kisebbs√©gi √Ėnkorm√°nyzat besz√°mol√≥ja (2010. janu√°r-augusztus idŇĎszak)

Beszámoló megtekintése (.pdf)

K√©pek: Az √ļj n√©met kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk megv√°laszt√°sa, esk√ľt√©tele:

 

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_1.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_2.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_3.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_4.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_5.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_6.jpg

b_150_112_16777215_00___images_onkormanyzat_2012_nk2010_7.jpg

 

Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal - 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egys√©ges orvosi √ľgyelet:52/311-104 _____________________________ MentŇĎszolg√°lat h√≠v√≥sz√°ma: 104 _____________________________ Gy√≥gyszert√°ri √°lland√≥ √ľgyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-05-22 van. PointLink.